2010. augusztus 7., szombat

nyári tábor a kesztyűgyárban


A szeptembertől (remélhetőleg) induló foglalkozások előkészítéseként ezen a héten fotós tábort tartottunk a Kesztyűgyár közösségi házban. Azt hiszem, ez a hét mindhármunknak nagyon lelkesítő volt -- szinte minden programot, játékot meg tudtunk csinálni, a gyerekeket nagyon érdekelte a fotózás, és jól tudtunk együtt dolgozni.
Hétfőn, kedden és szerdán délelőttönként voltunk a házban, ahol csapatépítő- és bizalomjátékokat játszottunk, montázst csináltunk, soksok képet nézegettünk és elemeztünk, és fotózni tanultunk. Már a játékok, képelemzések során is nagyon sok érdekes, számunkra meglepő dolgot mondtak, amik kis lépéssel közelebb vittek minket ahhoz a célunkhoz, hogy a képet eszközként használva beszéljenek saját közegükről.
Szerdán minden résztvevő kapott egy automata filmes gépet fekete-fehér filmmel, és készítettek egy fotóriport tervet, ami alapján aztán csütörtökön és pénteken önállóan fényképeztek a környéken. A választott témák között szerepelt a természet, család, 8. kerületi fiatalok, terek.
Szokatlan (és éppen ezért izgalmas) volt nekik a filmes technika - sokszor elmondtuk, hogy nem szabad hátul kinyitni a gépet, és csak akkor fogják látni a képeket, amikor majd előhívjuk őket.
Tegnap este találkoztunk a Mátyás téren, visszahozták az ellőtt filmeket - ezeket mi hétvégén elő fogjuk hívni, aztán hétfőn és kedden közösen lenagyítjuk a negatívokat a Kesztyűgyár egyik raktárában berendezett laborban.
Nagyon kíváncsi vagyok a képeikre, és úgy érzem, ezzel a táborral közelebb kerültünk az eredeti, photovoice elképzelésünkhöz. Persze ez akkor fog igazán kiderülni, amikor majd közösen megbeszéljük az általuk létrehozott fekete-fehér papírképeket...
Remélem, ez a hét a srácoknak is legalább akkora élmény volt, mint nekem.

További képek itt: http://www.facebook.com/group.php?gid=289904103233&v=photos&ref=ts

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése